OECD predlaže povećanje poreza na bogatstvo

Bez autora
Dec 06 2011

Zemlje sveta bi trebalo da razmotre mogućnost povećanja poreza na bogate kako bi se smanjila sve veća nejednakost između bogatih i siromašnih članica u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). OECD, sa sedištem u Parizu, u studiji o trendovima u nejednakosti zarada ukazala je da je provalija između primanja bogatih i siromašnih postala najdublja za 30 godina.Jaz između bogatih i siromašnih je produbljen čak i u zemljama za koje se obično smatra da neguju jednakost, kao što su Nemačka, Danska ili Švedska. Najizraženija nejednakost je u Meksiku i Čileu.

OECD predlaže povećanje poreza na bogatstvoZemlje sveta bi trebalo da razmotre mogućnost povećanja poreza na bogate kako bi se smanjila sve veća nejednakost između bogatih i siromašnih članica u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), saopštila je danas ta organizacija.

OECD, sa sedištem u Parizu, u studiji o trendovima u nejednakosti zarada ukazala je da je provalija između primanja bogatih i siromašnih postala najdublja za 30 godina.

Jaz između bogatih i siromašnih je produbljen čak i u zemljama za koje se obično smatra da neguju jednakost, kao što su Nemačka, Danska ili Švedska. Najizraženija nejednakost je u Meksiku i Čileu, ukazano je u studiji OECD.

Zarade bogatih su povećane širom OECD od 1980. do 2010, a najviše u SAD, Australiji, Kanadi, Britaniji i Irskoj, prenela je agencija Rojters.

U SAD su zarade jedan odsto najbogatijih više nego udvostručene, sa osam odsto u ukupnim zaradama u 1979, na 17 odsto u 2007. U međuvremenu je udeo onih s najnižim zaradama opao sa sedam odsto, na pet odsto, navedneo je u studiji.

"Bez sveobuhvatne strategije za inkluzivni rast, nejednakost će verovatno nastaviti da se povećava", izjavio je generalni sekretar OECD Anhel Guria.

Kako su javne finansije pod pritiskom u većini razvijenih članica OECD, ta organizacija vidi ograničene mogućnosti za povećanje vladinih davanja siromašnima.

Pošto je poslednjih decenija povećan udeo onih s najvećim primanjima u ukupnim zaradama, OECD predlaže da vlade razmotre mogućnost njihovog većeg oporezivanja, uključujući i druge mere, kao što su efikasnija naplata poreza i ukidanje poreskih olakšica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik